top of page
חיפוש

תקרת הזכוכית של האמת המוחלטת

בעולם של ריבוי דעות ותפיסות עולם, קל להתפתות לרעיון שהאמת שלנו היא האמת היחידה והמוחלטת.

אולם, דווקא תפיסה זו עלולה להפוך לכלא מחשבתי, לתקרת זכוכית בלתי נראית המגבילה את התפתחותנו האישית והאינטלקטואלית.


למה אנחנו זקוקים לאמת מוחלטת?


הצורך שלנו באמת מוחלטת נובע ממספר גורמים עמוקים בנפש האנושית:


פחד מאי-ודאות

בעולם מורכב ולעתים כאוטי, האחיזה באמת מוחלטת מספקת לנו עוגן של יציבות. כשאדם מאמין למשל שהדרך הדתית שלו היא היחידה הנכונה, או שהאידיאולוגיה הפוליטית שלו היא הפתרון לכל הבעיות, זה מעניק לו תחושת ביטחון בעולם לא בטוח.


הצורך בזהות ושייכות

האמיתות המוחלטות שלנו הן חלק מהזהות שלנו. למשל, מישהו שמגדיר את עצמו כ"איש שמאל" או "איש ימין" עשוי להחזיק בדעותיו בנוקשות כי הן חלק מהותי מהגדרתו העצמית. לשנות דעה במקרה כזה משמעו לערער את תחושת העצמי.


הגנה מפני מורכבות

קל יותר לחשוב במונחים של שחור ולבן מאשר להתמודד עם אינסוף גוונים של אפור. כך למשל, מנהל שמאמין שיש רק דרך אחת נכונה לנהל עסק, חוסך מעצמו את המאמץ המנטלי הכרוך בבחינה מתמדת של החלטותיו.


המלכודת של הוודאות המוחלטת


כאשר אנו מאמצים את הרעיון שהאמת שלנו היא הבלעדית, אנו למעשה סוגרים את עצמנו בפני אפשרויות חדשות של הבנה והתפתחות. זוהי מלכודת מתוחכמת במיוחד מכיוון שהיא פועלת כמנגנון המזין את עצמו:


ככל שאנחנו מחזיקים חזק יותר באמת שלנו, כך אנחנו מפתחים מנגנוני הגנה חזקים יותר שמונעים מאיתנו לראות אפשרויות אחרות.


הוודאות המוחלטת פועלת כמסנן סלקטיבי של המציאות - היא גורמת לנו לפרש כל מידע חדש באופן שיתאים לאמונות הקיימות שלנו. מידע שמאשש את אמונותינו מתקבל מיד כ"הוכחה נוספת שאנחנו צודקים", בעוד שמידע סותר נדחה או מוסבר באופן שלא יערער את תפיסת עולמנו. זהו תהליך שקורה ברובו מתחת לסף המודעות שלנו, מה שהופך אותו למסוכן במיוחד.


יתרה מזאת, הוודאות המוחלטת משפיעה גם על האופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו ואת זהותנו. היא יוצרת מצב שבו ההגנה על האמת שלנו הופכת להיות חלק מרכזי מתפיסת העצמי שלנו. כל ערעור על האמת הזו נחווה כאיום אישי, מה שמקשה עוד יותר על היכולת שלנו לבחון אותה באופן ביקורתי.


המחיר של הדוגמטיות


הדבקות באמת מוחלטת עלול לגבות מחיר בכל תחומי החיים. 


  • אנחנו מאבדים את היכולת ללמוד באמת - כי למידה אמיתית דורשת פתיחות לרעיונות חדשים.

  • אנחנו מפספסים הזדמנויות - כי איננו מסוגלים לזהות אפשרויות שלא מתאימות לתבנית החשיבה שלנו.

  • אנחנו מתקשים ליצור קשרים משמעותיים עם אנשים השונים מאיתנו.

  • אנחנו מאבדים את היכולת לצמוח ולהתפתח מעבר לגבולות שהצבנו לעצמנו.


כאשר אנחנו נצמדים לאמת מוחלטת, אנחנו מפתחים עיוורון סלקטיבי - מתעלמים ממידע שסותר את אמונתנו ומחמיצים הזדמנויות לצמיחה. 


בנוסף, הדוגמטיות מובילה לבידוד חברתי ואינטלקטואלי, שכן אנשים נמנעים מלשתף איתנו דעות שונות או לאתגר את תפיסת עולמנו.


המחיר החברתי והמדיני של האמת המוחלטת


מאחר ואנחנו בתקופה מורכבת גם חברתית ומדינית ראיתי לנכון להתייחס גם אל המחיר שאנחנו משלמים כיחידים שמרכיבים את החברה שלנו כאשר אנו נוקטים בעמדה של אמת מוחלטת.


כאשר תופעה זו של דבקות באמת מוחלטת מתרחשת ברמה החברתית והמדינית, ההשלכות הופכות למרחיקות לכת ומסוכנות אף יותר. במקום שהחברה תתפתח דרך דיאלוג והפריה הדדית, היא נחלקת למחנות מבוצרים שכל אחד מהם משוכנע באמת המוחלטת שלו.


בזירה הפוליטית, למשל, אנו רואים כיצד מחנות שונים מתבצרים בעמדותיהם עד כדי כך שכל צד רואה את הצד השני לא רק כטועה, אלא כאיום קיומי. השיח הציבורי הופך לשדה קרב של "צודקים" מול "טועים", במקום להיות מרחב של דיון פורה והתפתחות משותפת. זוהי תקרת זכוכית קולקטיבית - היא חוסמת את היכולת של החברה כולה להתפתח ולהתמודד עם אתגרים מורכבים.


הדבר מתבטא גם בשסעים חברתיים עמוקים: בין דתיים לחילונים, בין ימין לשמאל, בין מרכז לפריפריה. כל קבוצה מתבצרת באמת שלה, ובמקום לראות את העושר שבמגוון הדעות והתפיסות, נוצרות קהילות מסוגרות שמתקשות לנהל דיאלוג אמיתי זו עם זו.


התוצאה היא פרדוקסלית: דווקא כשכל קבוצה בטוחה שהאמת שלה תביא לתיקון החברה, נוצר מצב שבו החברה כולה נתקעת, מפולגת ומוגבלת. במקום שהמגוון יהיה מקור לעושר ולצמיחה, הוא הופך למקור לקונפליקט ולקיבעון.


הדרך לשבור את תקרת הזכוכית


השחרור מכבלי האמת המוחלטת דורש עבודה פנימית מודעת ומתמשכת. זהו תהליך הדרגתי שמתחיל בהכרה במגבלות התפיסה שלנו וממשיך דרך פיתוח כלים מעשיים להתמודדות עם מורכבות ואי-ודאות. להלן שלושה עקרונות מרכזיים בתהליך זה, מלווים בדוגמאות מעשיות:


הכרה במורכבות

העיקרון הראשון הוא פיתוח היכולת לראות את המציאות במלוא מורכבותה. במקום לחפש פתרונות פשטניים, אנחנו לומדים להכיר בכך שלרוב הסוגיות יש היבטים מרובים ופתרונות אפשריים שונים.


פתיחות לדיאלוג

העיקרון השני מתמקד ביכולת לנהל שיח פתוח ואמיתי עם אחרים, במיוחד עם אלה שדעותיהם שונות משלנו. זו לא רק יכולת טכנית להקשיב, אלא נכונות אמיתית לשקול רעיונות חדשים ולהודות בטעויות.


למידה מתמדת

העיקרון השלישי הוא אימוץ גישה של לומד לכל החיים. זה כולל פיתוח סקרנות טבעית, נכונות להתנסות בדברים חדשים, ויכולת לראות כל אתגר כהזדמנות ללמידה והתפתחות.



מסקנות והשלכות


האתגר האמיתי הוא למצוא את האיזון הנכון בין החזקת אמונות ועקרונות ברורים לבין שמירה על גמישות מחשבתית.

זה לא פשוט - במיוחד כשאנחנו מבינים עד כמה עמוק מושרש הצורך שלנו בוודאות ובאמיתות מוחלטות.

בסופו של דבר, החוכמה האמיתית טמונה ביכולת להחזיק באמונות חזקות תוך שמירה על ענווה וסקרנות. זוהי אמנות העדינה של להיות בטוח מספיק כדי לפעול בעולם, אך ספקן מספיק כדי להמשיך ללמוד ולהתפתח.



הרהור לסיום


בעומק הדברים, היכולת שלנו לשחרר את האחיזה באמת מוחלטת קשורה קשר הדוק לתפיסת העצמי שלנו ולמידת החמלה שאנו מסוגלים להעניק לעצמנו.


ככל שאנחנו מחזיקים בתפיסת עצמי נוקשה יותר, כך קשה לנו יותר לשחרר את האמיתות המוחלטות שלנו.

אך זהו נושא מורכב ועמוק הראוי למאמר נפרד, שיעסוק בקשר העדין שבין חמלה עצמית, גמישות מחשבתית, וההעזה לצמוח מעבר לתקרת הזכוכית שיצרנו לעצמנו.


 
 
 

Commentaires


רוצה לשמוע עוד?
צרי קשר בדרכים הבאות
או השאירי פרטים ואחזור אליך בהקדם!

054-7877430

© כל הזכויות שמורות ליערה רסקי- פסיכותרפיסטית | חופשיה להיות אני
 

bottom of page